World plagiocephaly awareness day

Vandaag is het wereld plagiocephaly awareness dag. De Franse vereniging Association Plagiocéphalie Info et Soutien vraagt hier vandaag aandacht voor. Plagiocephaly kennen we in het Nederlands als afgeplatte hoofdjes syndroom. Afgeplatte hoofden bij baby’s zijn er in grote hoeveelheden sinds er door de overheid geadviseerd wordt op de rug te slapen. Eerder werd er geadviseerd om baby’s in de eerste weken om en om op hun zij te leggen. Dat advies is enige tijd geleden veranderd en nu luidt het advies om kinderen vanaf dag één op hun rug te slapen te leggen. Dat zal onmiskenbaar zorgen voor een toename van het aantal afgeplatte hoofdjes.

Voorkomen is beter als genezen. Sowieso altijd al, maar als je dan moet genezen val je met een afgeplat hoofdje buiten de boot bij onze overheid. Deze gaat  ervan uit dat een afgeplat hoofdje alleen een cosmetisch defect is en  worden de helmpjes die kunnen zorgen dat de hoofdjes weer mooi rond worden sinds januari 2013 niet meer vergoed door de zorgverzekering. De Franse vereniging geeft aan dat er meerdere onderzoeken zijn die bewijzen dat een afgeplat hoofd niet alleen een cosmetisch defect heeft maar veel meer impact op het kind heeft. De Franse vereniging heeft op hun Facebook plaatjes staan waarop zes beweringen over afgeplatte hoofdjes ontkracht worden. De eerste heb ik hieronder geplaatst. Voor de overige kun je een kijkje nemen op de Facebook pagina van de vereniging. Ze staan tussen de foto’s en in het Engels.

Tips om een afgeplat hoofd te voorkomen:

Leg je kind regelmatig op zijn buik als je erbij bent. Ze kunnen prima op hun buik liggen als je een oog op ze houdt, het advies is namelijk niet “leg ze ook in wakkere staat op hun rug”. Dat kan ook buik tegen buik op je eigen lichaam. Baby’s genieten van deze interactie.

Je kind regelmatig (slapend) dragen is een manier om te voorkomen dat hoofdjes afgeplat raken.

Als je erbij bent en een oog op je kind kan houden kan je deze op de buik te slapen leggen.

association-plagiocephalie-info-et-soutien
association-plagiocephalie-info-et-soutien