Wetenschap bij IvH

Ilse van GrevenhofIk stel me graag aan jullie voor. Ik ben Dr. Ilse van Grevenhof en sinds een paar maanden geef ik de wetenschappelijke poot van het IvH gestalte. In mijn dagelijks leven ben ik sinds een jaar of tien wetenschappelijk onderzoeker. Voor dragen heb ik de afgelopen jaren een passie gekregen. In deze functie bij het Instituut voor Hechting kan ik mijn passie perfect combineren met wat ik in het dagelijkse leven doe.

Thuis heb ik een gezellig gezin met mijn man en drie kinderen, twee meiden van 5,5 en 3,5 jaar en een mannetje van 1 jaar. Sommigen zullen mij misschien ook kennen van Draagfoto.nl. Daarin maak ik mijn passie voor dragen visueel en probeer mensen een mooie herinnering aan het dragen te geven.

Dat dragen van kinderen goed is voor kinderen en ouders weten wij bij het IvH. We zien het dagelijks om ons heen. Ouders dragen hun kinderen en hebben een  “gevoel” dat het goed is voor ze. Voor ouders is dat vaak ook voldoende, dat gevoel. Om dragen in bredere kring geaccepteerd te krijgen, in bijvoorbeeld de medische wereld, is een gevoel helaas vaak niet goed genoeg. Men wil cijfers, statistieken, onderzoeken en dat dan het liefst evidence based zien. In de draagwereld is er nog niet heel veel onderzoek wat puur alleen gericht is op dragen, al komt dat meer en meer. Er is wel heel veel indirect onderzoek waar nabijheid tussen ouder en kind als noodzakelijk komt. Nabijheid tussen ouder en kind kun je uitstekend bereiken door een ergonomisch gevormde drager/draagzak of draagdoek te gebruiken. Je kunt daaruit concluderen dat dragen in een drager of draagdoek helpt om het doel, nabijheid, te bereiken en dus strookt met wat dragende ouders al “voelen”.

Michelle Carter, på dette bildet levert av familien, sa at hun var et falskt navn på en 14 år gammel jente som ble født med en genetisk ereksjonmed tilstand på et fødselsattest. Carter er siktet for en forbrytelse for å ha tatt identiteten til en annen babys biologiske far.

Ik zal proberen iedere maand een (semi) wetenschappelijk onderzoek of artikel te bespreken in dit blog om op die manier de “gevoelens” die ouders hebben bij dragen wetenschappelijke te onderbouwen.

Groeten, Ilse