Over ons

Binnen het Instituut voor Hechting wordt dragen in een breder perspectief bekeken dan alleen het praktische. Naast een ruim praktijkaanbod wordt er tijdens de opleidingen ook de nodige aandacht besteed aan biologische, fysiologische en psychologische achtergronden. Draagconsulenten kunnen zich na de basisopleiding verder specialiseren bij het Instituut voor Hechting om uiteindelijk als allround vakbekwaam draagconsulent hun beroep uit te kunnen oefenen. Naast de opleidingen wordt het vanuit het instituut belangrijk gevonden om zorgprofessionals en ouders voor te lichten over alle voordelen die het dragen kan bieden.

Ontstaan

Het Instituut voor Hechting is een initiatief van Kirsten Minnen en is opgericht in maart 2012. Naar aanleiding van de blijvende grote vraag naar een Nederlandstalige opleiding tot draagconsulent is er in oktober 2012 gestart met de opleiding Draagconsulent 1. Met de jaren is het Instituut voor Hechting steeds verder uitgegroeid. Vanwege de groei zijn er gedurende die tijd diverse trainers verbonden geweest aan het Instituut voor Hechting. Per 1 januari 2021 is het instituut een nieuwe richting ingegaan met Miranda Gedaan en Roosmarie Scholten aan het hoofd.Met een frisse kijk en veel inspiratie kijken Miranda en Roosmarie met enorm veel zin uit naar een mooie toekomst voor het Instituut voor Hechting en hopen zij het werk van Kirsten van de afgelopen 8 jaar op een fijne wijze voort te kunnen zetten.Met het hart al jarenlang in de draagwereld zien Roosmarie en Miranda een goede kans om (toekomstige) draagconsulenten te voorzien van de juiste scholing en om de beroepsgroep verder te professionaliseren.Het voornaamste doel van Miranda en Roosmarie is het continueren van kwaliteit van scholing. Dit bewerkstelligen zij door gebruik te maken van eigen praktijkervaring, zakelijke kennis, jarenlange ondernemerschap en fijne contacten. Beiden zijn ‘to the point’ met een vleugje noordelijke nuchterheid. Binnen de draagwereld werken Roosmarie en Miranda al jarenlang succesvol samen en staan ze altijd open voor een gesprek en nieuwe samenwerkingen. Er wordt dan ook uitgekeken naar 2021 en alles wat daarop volgt!

Miranda Gedaan

Met veel plezier stel ik mij graag aan jullie voor. Mijn naam is Miranda Gedaan-Tuinstra en ik ben woonachtig in het pittoreske watersportdorp Lemmer, de poort van Friesland. Ik ben getrouwd met Peter, moeder van 2 bonuskinderen en samen hebben we 3 kinderen. In ben ondernemend, een doorzetter, zakelijk en nuchter van aard. Waar iemand problemen ziet zie ik kansen, ik denk altijd een paar stappen vooruit. Onder al deze eigenschappen bevindt zich een fijne laag gevoeligheid.Al jaren runnen Peter en ik succesvol een horecabedrijf. Het krijgen van kinderen ging bij ons niet vlekkeloos, onze kinderen zijn alle drie geboren na diverse IVF/ICSI pogingen. Een zwaar traject wat mij onbewust naar bewust ouderschap duwde, zeker na een traumatische eerste bevalling en zware babytijd van onze oudste. Na deze periode las ik veel literatuur over het ouderschap en kwam ik in aanraking met ergonomisch dragen. Ik begon met dragen en al snel werd het een deel van mij. De keuze voor de opleiding tot draagconsulent was voor mij dus ook logischerwijs de volgende stap.Ik houd ontzettend van het geven van een consult. Zwangerschap, geboorte en de eerste jaren van een kind zijn zo kostbaar, ik ben ontzettend dankbaar wanneer ik daar onderdeel van mag zijn. Ouders en opvoeders een positief gevoel meegeven na een goed onderbouwd advies is enorm waardevol.De voortzetting van het Instituut vloeit voort uit een flinke periode van fijne samenwerking tussen Roosmarie, Kirsten en mij. Het voelt als de plek waar alles samenkomt, het kunnen doen waar mijn basis ligt, onderwijzen, en dan ook nog datgene waar mijn hart ligt, dragen en hechting. Ook ligt er deel van mijn hart bij de kinderopvang, ik heb enorm veel zin om komend jaar te starten met het geven van de opleiding ‘Dragen in de Kinderopvang’, speciaal ontwikkeld voor gastouders en pedagogisch medewerkers.

Met enorm veel zin kijk ik naar een mooie, professionele toekomst voor het Instituut van Hechting samen met Roosmarie en hoop jullie snel te mogen verwelkomen!

Roosmarie Scholten

Als één van de gezichten van het Instituut voor Hechting stel ik, Roosmarie, mij graag aan jullie voor! Ik ben goedlachs, eigenwijs, ondernemend en een levensgenieter. Ik houd van goede gesprekken en een hete kop thee. Op de eerste plaats ben ik vooral gewoon mijzelf, maar ook vrouw en moeder.De keuze die mijn man Jacob en ik in 2014 maakten om te gaan proberen of we kinderen konden krijgen, is allesbepalend geweest voor wie ik ben en wat ik nu doe. Na diverse opleidingen en werk liep mijn eerste zwangerschap parallel aan een versnelde opleiding in de zorg die me richting het gastouderschap stuurde. Tijdens deze periode verdiepte ik mij in het belang van de eerste 1000 dagen van een kind; hechting; het principe van natuurlijk ouderschap én ergonomisch dragen.Na een waardevol draagconsult begin 2015, ben ik onze zoon na zijn geboorte en daarna ook vele gastkinderen gaan dragen. Daardoor ontwikkelde ik een grote passie voor alle diverse draagsystemen die er zijn. Omdat ik daar steeds meer vragen over kreeg en als (gast)ouder zo goed mogelijk onderlegd wilde zijn, besloot ik de opleiding tot draagconsulent te volgen. Met plezier volgden er al gauw consulten naast de gastouderopvang, wat me stimuleerde om me te blijven scholen op het gebied van ergonomisch dragen.Zwanger van ons tweede kind deed zich in 2017 de kans voor om een bekende draaggerelateerde webshop, Ooiebeest, over te nemen. Met een niet te sussen ondernemingszin stond ik later dat jaar met baby en peuter bij de KvK om mijn bedrijfsactiviteiten uit te breiden. Sindsdien werk ik fulltime als zelfstandig ondernemer op het gebied van ergonomisch dragen. Met veel plezier begeleid ik ouders in consulten met het veilig en comfortabel dragen van hun kind, terwijl ik via de webshop de aanschaf van diverse draagsystemen en bijbehorende accessoires verzorg. Dit werk combineer ik met veel liefde met de zorg voor onze kinderen.

Met mijn passie voor het dragen en de voldoening die dit werk me geeft, voelt iedere volgende stap die ik hierin kan zetten voor mij als een logische keuze. Ik vind het dan ook fantastisch om samen met Miranda het Instituut voor Hechting te mogen voortzetten. De toekomst van het Instituut te kunnen waarborgen en zo bijdragen aan scholing en professionalisering binnen onze sector vind ik enorm waardevol. Die waarde hoop ik met veel passie over te dragen aan al onze (toekomstige) cursisten en andere betrokkenen!

Kirsten Minnen

Kirsten is oprichter en voormalig eigenaar van en docent bij het Instituut voor Hechting, de eerste door haar ontwikkelde Nederlandstalige opleiding voor Draagconsulent.

Kirsten is sinds 2008 draagconsulent onder de naam Lilababy, een van de eerste draagconsulenten in Nederland. Ze is gecertificeerd draagconsulent van Die Trageschule® Dresden sinds oktober 2009. Ze gaf vele consulten, ook aan ouders en kinderen waarvan een van de twee een speciale behoefte had, workshops en verzorgde lezingen en bijscholingen voor diverse kraamzorg organisaties. Ze organiseerde tussen november 2008 en november 2011 de opleidingen voor Die Trageschule® in Nederland. Kirsten is medeoprichter en voormalig voorzitter van de Vereniging van Draagdoekconsulenten en ook voormalig beheerder en eigenaar van het platform Dragen en Voeden. De afgelopen jaren woonde ze (inter-)nationale conferenties en symposia over dragen bij, naast vele nationale bijscholingen speciaal gericht op draagconsulenten. Ze was in juni 2013 een spreker op de eerste European Babywearing Conference in Bristol, United Kingdom.
Na ruim acht jaar met veel liefde en plezier het Instituut voor Hechting geleid te hebben heeft Kirsten in 2020 besloten het Instituut voor Hechting over te dragen.