Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Die kun je natuurlijk altijd stellen via e-mail. Maar wie weet is je vraag al gesteld. Lees dus eerst even onze veelgestelde vragen!

De opleidingen en cursussen

Voor wie zijn de opleidingen en cursussen?

De opleidingen Dragen voor Consulenten deel 1, 2 en 3 en Dragen met Draagzakken zijn voor iedereen die ouders op een professionele manier willen begeleiden bij het ergonomisch dragen van hun baby of kind. Dragen in de Opvang is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers.

Ik weet al heel veel over het dragen van kinderen. Leer ik echt nieuwe dingen in de diverse opleidingen en cursussen?

Iedere cursist leert nieuwe dingen in de cursussen van het Instituut voor Hechting. Leren over het dragen van kinderen is een nooit eindigende weg. Wij geloven dat we de kennis, vaardigheden en de ervaring hebben om het voor iedere cursist leerzaam te maken.

Welke kwalificaties heb ik nodig om aan de opleiding Dragen voor Consulenten deel 1 (2 en 3) mee te doen?

Er zijn geen kwalificaties vereist om aan Dragen voor Consulenten deel 1 (DC1) mee te doen in de zin van diploma’s. Voor DC2 en DC3 moet je de voorliggende opleiding hebben gedaan. Daarbij bieden we een eendaagse herhalingscursus aan voor draagconsulenten die reeds een opleiding bij een andere draagschool hebben gevolgd. In DC2 gaat het onder andere over de opgedane praktijk ervaring na DC1. Daarom zit er idealiter enige tijd en een aantal consulten tussen DC1 en DC2. Er is geen verkorte opleiding/deelcursus voor mensen die al heel lang dragen, kraamhulp zijn of op andere manieren denken een deel niet te hoeven volgen.

De opleidingen leiden je op om te werken met ouders en kinderen, dat deel komt ook uitgebreid aan bod. De opleidingen zijn expliciet niet als uitgebreid draagconsult bedoeld. Voor opleiding 2 en 3 zul je huiswerk moeten doen. Denk daarbij onder andere aan het lezen van boeken en artikelen. Deze zullen veelal in het Engels zijn.

Ik heb bij een andere draagschool al een (gedeelte van) de opleiding(en) gevolgd. Moet ik bij jullie nu van begin af aan weer beginnen?

Nee, je hoeft niet vanaf het begin af aan te beginnen. Instromen is sowieso mogelijk in combinatie met het volgen van de eendaagse herhalingscursus voor de basisstof. Omdat de inhoud van de cursussen bij de diverse draagscholen onderling kan verschillen, vinden wij het essentieel dat (in beknopte vorm) bekend én behandeld is welke stof er bij DC1 van het Instituut voor Hechting wordt aangeboden. Je mag uiteraard altijd contact met ons opnemen om dit verder te bespreken.

Kun je ook meedoen als je mindervalide bent?

Zeker! Neem contact met ons op voor je een cursus boekt, zodat we samen kunnen kijken of er bepaalde aanpassingen nodig zijn.

Waar worden de cursussen gegeven?

Op onze eigen locatie aan het Lemsterpad 54A te Lemmer. Onze ruimte bevindt zich op de uiterste hoek van het pand aan de doorgaande weg.
De locatie ligt op slechts enkele autominuten van de snelweg en is ook per openbaar vervoer goed bereikbaar (er is een bushalte binnen 5 minuten loopafstand).

Op andere locaties in Nederland en België kunnen op aanvraag/bij voldoende animo cursussen gegeven worden. Ook het in-company verzorgen van cursussen is altijd een mogelijkheid. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wat moet ik zelf aan materiaal meenemen naar Dragen voor Consulenten deel 1?

Als draagconsulent is het essentieel dat je (op termijn) je eigen materiaal aanschaft voor het kunnen verzorgen van consulten. Uiteraard mag je zelf eigen materiaal meenemen naar de cursus (mits duidelijk herkenbaar/gelabeld), maar bij de basisopleiding is dit (nog) geen noodzaak. Tijdens de basisopleiding tot draagconsulent kun je gebruikmaken van één van de draagpoppen die wij beschikbaar stellen. Daarnaast ontvang je bij aanvang van de cursus een geweven draagdoek maat 6 en een rekbare draagdoek. Is je basismaat een andere lengtemaat dan een 6, of weet je dit nog niet? Laat het ons dan bij je aanmelding weten, dan zorgen we ervoor dat het juiste materiaal beschikbaar is. Draagzakken en ringslings komen ook aan bod tijdens deze opleiding, hiervan zullen er voldoende aanwezig zijn om in de praktijk mee te kunnen oefenen. Ook hiervoor geldt dat zelf materiaal meenemen om met een reeds vertrouwd draagsysteem te kunnen werken natuurlijk altijd mag.

Voor informatie over de draagpoppen kijk je bij het blog wat Kirsten er ooit over schreef.

Wat moet ik zelf aan materiaal meenemen naar de deelkwalificaties?

Over het algemeen is het handig om een bepaalde basiscollectie aan materiaal paraat te hebben voor deelkwalificaties of andere bijscholing. Wij raden als basis aan: één of twee draagpoppen waar je het dragen mee kan oefenen, één of twee lange en een korte geweven draagdoek, een rekbare draagdoek, een of twee ringslings en één of twee draagzakken. Heb je geen (extra) pop en/of een van deze draagsystemen niet? Overleg dan van tevoren met ons over het lenen van materiaal tijdens de opleiding.

Mag mijn baby mee?

Een baby is een prachtige aanvulling, maar kan vreselijk afleiden tijdens een opleiding of cursus. Daarom hanteren wij enkele regels rondom het meenemen van baby’s:

  • Een baby mag mee indien er een tweede persoon is die voor de baby kan zorgen. Die persoon mag met de baby tijdens de opleiding of cursus op elk gewenst moment binnenkomen, maar we kunnen de opleiding of cursus niet onderbreken.
  • Gemiste onderwerpen kunnen niet worden herhaald. Het is de verantwoordelijkheid van de deelnemer zelf om gemiste informatie op een andere manier in te halen.
  • Voor korte bezoeken kunnen baby’s in de ruimte blijven, zo lang als een vlot verloop van het lesprogramma is gegarandeerd.
    Deze regels zijn opgesteld in het belang van alle cursisten. Wij vragen eenieder zich aan deze regels te houden. We weten zeker dat je een manier vindt om aan de behoeften van je kind tegemoet te komen en tegelijkertijd zelf een succesvolle opleiding of cursus te beleven.

Kan ik kolven tijdens de opleidingen en curssusen?

Er zijn regelmatig pauzemomenten. Deze kunnen gebruikt worden om te kolven. Eventueel kun je zelf ook een kolfmoment nemen. Gemiste onderwerpen kunnen niet worden herhaald. Het is de verantwoordelijkheid van de deelnemer zelf om gemiste informatie op een andere manier in te halen.

Wat is er nog meer mogelijk aan cursussen, seminars en workshops?

Naast de opleidingen Dragen voor Consulenten deel 1, 2 en 3 zijn er nog meer mogelijkheden bij het Instituut voor Hechting.

  • De gespecialiseerde opleidingen ‘Dragen in de Kinderopvang’ en ‘Dragen met Draagzakken’.
  • Trainingsdagen voor draagconsulenten afkomstig van alle draagscholen.
  • Op maat gemaakte workshops en cursussen voor particulieren en bedrijven.
  • Lezingen.

En verder

Is bijscholing verplicht voor aangesloten consulenten?

Nee, wij gaan ervan uit dat iedereen die actief draagconsulent wil zijn zelf ook graag op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. En dus zelf zorg draagt voor bijscholing bij ons of elders.

Wat zijn Trainingsdagen?

Dit zijn dagen waarop draagconsulenten elkaar ontmoeten in het kader van bijscholing. We nodigen soms sprekers uit, gaan aan de slag met de wat de uitvoering van ons beroep meebrengt, lopen samen een knoopwijze na of doen een combinatie. Bijscholingen zorgen dat de kwaliteit van de opgeleide draagconsulenten onverminderd hoog blijft. Wij vinden dit belangrijk!

Kan ik met deze opleidingen lid worden van de Vereniging voor Draagdoekconsulenten (VDC) of de Draagconsulenten Vlaanderen?

Ja, dat kan. De opleidingen Dragen voor Consulenten deel 1 en 2 zijn geaccrediteerd door de VDC en de Draagconsulenten Vlaanderen.

Worden er bepaalde merken specifiek gepromoot door het Instituut voor Hechting in de opleidingen en cursussen?

Het instituut voor Hechting is niet gelieerd aan merken, maar wel dankbaar voor eventuele donaties. Tijdens de cursussen is er een groot aantal merken draagzakken en draagdoeken beschikbaar voor gebruik. Als het Instituut voor Hechting benadrukken wij dat het beroep draagconsulent liefst onafhankelijk uitgeoefend dient te worden. Juist door onafhankelijk te blijven van merken kunnen zowel wij als draagconsulenten zelf de best mogelijke begeleiding bieden en een zo breed mogelijk beeld schetsen van de mogelijkheden in de huidige markt.

Draagtechnieken

Waarom staan hier geen handleidingen voor verschillende draagtechnieken online?

Ervaring leert dat specifieke vragen en het aanleren van de details van een draagtechniek het beste persoonlijk behandeld kunnen worden. Een handleiding of youtube-filmpje beantwoordt specifieke persoonlijke vragen niet. Een consulent kan altijd meekijken naar wat in een persoonlijke situatie het beste werkt. In een consult kunnen er diverse knoopvarianten of dragers uitgeprobeerd worden en op de specifieke situatie toegespitste adviezen gegeven worden.

Vanaf wanneer kan een baby gedragen worden?

Baby’s kunnen in principe vanaf dag 1 gedragen worden. Wel is het belangrijk dat de eerste weken met een draagdoek een knoopwijze wordt gebruikt die op de juiste wijze aangespannen kan worden en niet teveel druk geeft op de rug van het kind. Daarnaast zijn ook de ringsling en enkele draagzakken die passen vanaf een kleine maat te gebruiken vanaf de eerste dag, mits correct aangespannen en afgesteld.

Moet ik mijn baby in het begin liggend dragen?

Nee, een baby mag rechtop gedragen worden vanaf de geboorte. Rechtop dragen, met het gezicht naar degene die draagt toe, heeft absoluut de voorkeur boven liggend. Rechtop is de meest natuurlijke manier om een baby te dragen en verdeelt het gewicht het meest ergonomisch over het lichaam van de drager. Nek en rug dienen daarbij voldoende ondersteund te worden.