Mannen komen van Venus en vrouwen van Mars, of was het nou andersom?

Zelfs in de wereld van babydragen lijkt het soms of mannen en vrouwen van een andere planeet komen.

In het Nederlandse straatbeeld zien we het niet veel, vaders die hun kroost dragen. Dat zou wat ons betreft nog meer mogen. De moeder heeft door de zwangerschap negen maanden voorsprong op de hechting ten opzichte van de vader. Voor de vaders is een kind tijdens de zwangerschap nog vaak een abstract idee. Na de geboorte kan ook eindelijk de vader starten met hechten aan zijn kind en vice versa. Zo voelt het in ieder geval vaak voor vaders. Zo heeft de studie: Fathers Experiences During Pregnancy Paternal Prenatal Attachment aangetoond, dat bij kinderen die veel (lichamelijk) contact hebben met hun vader, er een positief effect is op de sociale, psychische en cognitieve ontwikkeling van kinderen. (Sarkadi et al., 2008)

Mannelijke draagconsulenten zijn al jaren schaars. Het Instituut voor Hechting leidt er ongeveer 1 per jaar op. Wij vroegen ons af hoe dat toch zou komen? Is het dan niet mannelijk genoeg om je kroost te dragen of is het toch meer een vrouwending? Wat gaat er toch in dat mannelijk brein om? We kijken ook reikhalzend uit naar de eerste resultaten van het onderzoek “Vaders in beeld” uitgevoerd door de Universiteit van Leiden en de Vrije Universiteit van Amsterdam waar wij op de achtergrond met het stuk dragen mochten helpen. We hopen dat dit ons ook wat handvatten gaat geven om meer vaders te bereiken.

In een interview met Die Trageschule geeft Gunter Nowak-Wohralik (draagpapa en draagconsulent in Oostenrijk) een korte introductie over de denkwijze van vaders: “Mannen gebruiken graag kant-en-klare dragers. Ze zijn bang om hun baby te dragen in een draagdoek, omdat het er op het eerste gezicht gecompliceerd uit ziet. Mannen reageren niet emotioneel. Ze gaan niet op zoek naar die ene speciale draagdoek met die specifieke blend. Mannen zijn praktisch. Je baby dragen is fijn, gezond en praktisch. Babydragen moet duidelijk en simpel zijn – zo, probleem opgelost!“

Wie is Gunter eigenlijk?

Gunter is in 1982 in Graz geboren. Hij verhuisde naar Wenen toen hij 18 was. Hij heeft brede ervaring in het werken met mensen, zoals met jonge werkzoekenden, maar ook als Key-accountmanager in sales, tot project- en personeelsmanagement. De ervaring die hij heeft opgedaan in de verschillende functies, zijn geïntegreerd in zijn “Zachte-Aanpak” lezingen.

Hoe hij draagconsulent is geworden is een behoorlijk standaard verhaal. Namelijk door de geboorte van zijn eigen dochter en de behoefte die daarmee ontstond om haar te dragen. In het begin was hij niet geheel overtuigd van het dragen van baby’s, maar met het gebruik van de eerste Front Wrap Cross Carry, ontstond de passie voor het dragen. Het tweede impulsieve besluit was het volgen van een draagopleiding toen zijn ex-vrouw haar draagopleiding deed. De combinatie van dragen met zijn passie voor lesgeven maakte dat Gunter zelf de opleiding volgde en draagconsulent werd in 2014. Het werd hem al snel duidelijk dat, hoewel de voordelen van het dragen niet afhangen van geslacht of leeftijd, het leren van hoe je draagt met een draagsysteem in feite aanzienlijk varieert tussen man en vrouw.

Bovenstaande ontdekking inspireerde Gunter tot het uitwerken van zijn eerste lezing over het verschil tussen mannen en vrouwen bij het dragen van kinderen. Deze lezingen breidden zich daarna uit met andere onderwerpen, zoals communicatie, lichaamstaal, conflictbeheersing, enz. Een van zijn doelen is; consulenten helpen in hun werk. Hij doet dat door ze te trainen in soft skills. Naast de kennis en het adviseren van het dragen van kinderen, is het ook belangrijk te weten hoe met mensen, en meer specifiek mannen, om te gaan. Het zal je helpen bij de dagelijkse praktijk van het ondersteunen van ouders.

Wij zijn ontzettend trots, dat Gunter naar Nederland en België komt om ons een dag lang mee te nemen in de wetenschap hoe het mannelijk brein werkt. Als mannen zo simpel zijn, dan hadden meer mannen hun kroost gedragen. Gunter neemt je mee op reis door het mannelijk brein. Hij geeft een bijscholing in de basis-communicatie met mannen en hoe je dat in je dagelijkse werk als draagconsulent, verloskundige, verpleegkundige en fysiotherapeut toe past.