Het geluk van communiceren

Een van de grote voordelen van het dragen van je baby is dat communiceren heel makkelijk en laagdrempelig is.

De nabijheid tussen ouder en kind maakt het zo makkelijk. Diverse zintuigen worden bij het dragen in de communicatie aangesproken. Ze horen, zien en voelen hoe jij communiceert met de wereld om je heen. Dit geldt zowel voor het dragen op de buik, als de heup als voor het dragen op de rug.

Bij het dragen op de buik is het contact heel intiem en vooral tussen ouder en kind. Doordat ouder en kind in elkaars gezichtsveld zijn kunnen ze heel gemakkelijk zien wat er gaande is bij de ander. Kinderen leren door te observeren, luisteren en imiteren. Non verbale communicatie is in onze samenleving een belangrijk middel om te communiceren. Met het dragen van je kind geef je hem een geweldige kans om deze fundamentele vaardigheid optimaal te leren. Verbale communicatie wordt ook makkelijker geleerd als het kind dichtbij is. Woorden horen, maar ook de mondmottoriek zien is onderdeel van een belangrijk leerproces. Woorden kunnen zelfs gevoeld worden bij het dragen. Het is daarnaast  makkelijker om betrokken te worden in het gesprek wat degene die draagt heeft met andere volwassenen. Maar bovenal genieten baby’s en ouders van het face to face zijn. Het geeft beide partijen plezier.

Over het algemeen worden kinderen tot een paar maanden oud op de buik gedragen. Rond de acht of negen maanden gaan mensen vaak op de rug dragen. De meest voorkomende redenen zijn omdat het voor degene die draagt niet meer fijn is of omdat het kind graag meer wil zien. Op de buik dragen kan overigens zolang het voor beide partijen prima is. Er zijn geen regels voor. Op de heup dragen is ook een fijne mogelijkheid om de overgang van buik naar de rug iets geleidelijker te laten verlopen. Op de heup kan een kind al wel meer zien, maar is nog steeds erg dichtbij.

Bij het op de rug dragen is het face to face zijn over, maar aangezien het blikveld van ouder en kind gericht is op hetzelfde kunnen ze makkelijk communiceren met woorden, geluid of gebaren over wat ze zien. Over het algemeen spreken vreemde mensen op de rug gedragen kinderen ook iets makkelijker aan dan als je deze op de buik draagt. Dat kan spannend zijn voor het kind. Wat daarbij helpt is het voelen van de nabijheid en veiligheid van de ouder. Als de spanning ze alsnog te veel wordt dan duiken ze lekker in de doek en de rug van degene die draagt. In deze communicatie leren ze meer over verschillende stemmen en andere gezichtsuitdrukkingen.

Dragen is een fantastische manier om de vroege taalontwikkeling te stimuleren en draagt zeker bij aan de ontwikkeling van jonge kinderen op het bredere gebied van communicatie.

Hoe dat dan werkt kun je op deze korte video van The Orchid Practice zien.