Evelin Kirkilionis – A baby wants to be carried

Evelin Kirkilionis A baby wants to be carried

 

 

 

 

 

Dr. Evelin Kirkilionis heeft een achtergrond in biologie en menselijke ethologie (gedragsbiologie). In 1989 rondde ze haar proefschrift over dragen af. Sindsdien bestudeert ze het dragen van kinderen, dus nu al ruim 24 jaar.

Haar boek ‘Ein baby will getragen sein’ kwam voor het eerst uit in 1999. Mijn eigen kopie is een 10de (!) druk uit 2009. Ik ontmoette Evelin op de Dresdner Tragetage in juni 2009. Ze gaf er een inspirerende lezing over het ‘draaglingconcept’. We spraken toen al over hoe fijn het zou zijn als er een Engelstalige versie uit zou komen.

En nu, in 2014, is het dan eindelijk zover, vijf jaar na het gesprek dat we erover hadden. Op verzoek van Evelin zelf krijg ik een kopie. Ik ben enorm verheugd en vereerd. Eindelijk is het naslagwerk beschikbaar in het Engels. Ik wil Pinter & Martin Publishers hier enorm voor bedanken. Ik denk dat veel draagconsulenten hier in Nederland (en ook in andere landen)het met me eens zijn.

Het boek heeft niet alleen een heel nieuwe look gekregen (mooi!), ook de inhoud is opgefrist. Het is aangepast aan de nieuwste inzichten en onderzoeken en de referenties zijn nog verder uitgebreid. Ik ben daarom extra blij dat het nu, in het Engels, makkelijker toegankelijk is.

Het eerste deel gaat puur over de achtergronden van het dragen. Evelin neemt ons mee langs onze verre voorouders naar het heden, de lichamelijke ontwikkeling van een kind en bijzondere situaties, alles komt aan de orde. De logica van het dragen van kinderen wordt uitgelegd aan de hand van historische, culturele, psychologische en fysiologische aspecten.

In deel twee komt aan de orde hoe en waarmee je kind te dragen. Ook hier een heldere uiteenzetting over waarom een ergonomische drager te verkiezen is boven een niet-ergonomische drager. Verder wordt de houding van een kind in de doek besproken en komen alle bestaande doeken en dragers voorbij. Heel compleet. Mijn draagconsulentenoog ziet wel dat de aanbevelingen voor het dragen niet goed tot uiting komen in de foto’s die erbij geplaatst zijn. Dat vind ik jammer.

Het andere punt waar ik moeite mee heb is de zogenaamde wiegehouding, kommahouding of banaanhouding (cradle carry) en de doekbaan over het hoofd. Een kindje hoort rechtop in een drager gedragen te worden. Bij liggend dragen van een kleine baby neemt de kans op verstikking toe. Veiligheid staat bij mij voorop. Daarom adviseer ik met klem om rechtop te dragen. Wat betreft de doekbaan over het hoofd: als er voldoende ondersteuning tot in de nek is en de doek voldoende aangespannen is, dan is een doekbaan over het hoofd om te fixeren overbodig.

Op bovenstaande punten na ben ik zeer enthousiast over het boek ‘A baby wants to be carried’. Ik vind dat het boek , met name het eerste deel, verplichte kost moet zijn voor draagconsulenten. Het is een fantastisch naslagwerk voor ouders, draagconsulenten en alle anderen die meer over het dragen van kinderen willen weten!

Kirsten