Dragen van je kind in alle weersomstandigheden

Sommige mensen hebben meer last van warm of koud weer dan anderen. Baby’s en jonge kinderen zijn hierop geen uitzondering. De beschreven adviezen voor het dragen zijn algemene adviezen. We raden je aan om altijd goed naar de signalen van je kind te blijven kijken om te bepalen wat deze al dan niet nodig heeft. Kijken of je kind het warm of koud heeft doe je in de nek van je kind en bij de handen en voeten.

Voor het dragen van een pasgeboren baby tot ongeveer drie maanden is het net iets anders. Een baby in de baarmoeder heeft een continue aanvoer van voedingsstoffen en de temperatuur wordt voor hem geregeld. Na de geboorte moet de baby het zelf gaan regelen. Dat is een behoorlijke omschakeling voor ze en dus hebben ze hierbij hulp nodig. Het betekent dat een pasgeboren baby bij zowel warm of koud weer een ondertemperatuur kan hebben. Ook met warm weer dien je hier dus goed op te letten! Meestal raadt men aan om een jonge baby een extra laag kleren aan te trekken in vergelijking met jezelf. In het algemeen kun je stellen dat een draagdoek of draagzak fungeert als die extra laag. Als je het genuanceerder bekijkt is er nog wel onderscheid te vinden daarin.

Qua weving kun je kijken naar een dichte weving versus een open weving. Een dichte weving laat minder lucht door en zal een betere keus zijn als het wat frisser is. Een open weving is luchtdoorlatend en dus meer geschikt bij wat warmer weer.

Materiaalkeuze is belangrijk, zeker ook in combinatie met de weving in geweven draagdoeken en draagzakken. Katoenen stoffen kunnen dicht geweven zijn maar ook open geweven. De dichte weving zal warm aanvoelen terwijl de open weving frisser zal zijn. Katoen staat niet altijd gelijk aan luchtig als je het hebt over draagdoeken. Linnen, bamboe en zijde staan over het algemeen bekend als zomerstofjes. Deze stoffen zijn van nature al wat luchtiger en de weving is dan iets minder van belang. Wol is een stof die vocht reguleert en ademend is, dus warm in de winter en frisser in de zomer. Al hangt ook daar een en ander af van de dichtheid van de weving.

Bij rekbare draagdoeken gemaakt van gebreide stoffen is ook de keuze voor het materiaal erg belangrijk. Dikke gebreide tricot draagdoeken zijn erg fijn als het kouder is. Een bamboe draagdoek is heerlijk luchtig en aangenaam met warm weer.

Dan zijn er ook nog accessoires die je aanvullend kan inzetten.

Een draagjas kan jullie beide warm houden en maakt twee afzonderlijke jassen overbodig. Rits de jas nooit te hoog dicht. Je moet altijd zicht hebben op het gezicht van je kind zodat je deze in de gaten kan houden. Een cover gaat alleen over de doek of drager heen en kun je dus gebruiken als vervanging van een jas voor je kind. Zelf kun je dan je eigen jas gebruiken.

Beenwarmers (ook in te zetten voor armen) kun je gebruiken om je kind warm te houden. Tussen jullie in wordt extra warmte gegenereerd maar de handen en voeten kunnen soms best nog koud aanvoelen. Als het stevig vriest is het raadzaam om extra te letten op de temperatuur van handen en voeten.

Hydrofiele doeken kun je bij warm weer tussen jullie inleggen om het zweet op te vangen. Eventueel natmaken met koud water bij enorme hitte.

Een zonnehoedje beschermt het hoofd van je kind als je deze in de zon draagt.

Voor de bescherming van de ogen tegen de felle zon gebruik je een zonnebril. In de zomer is het gebruik van en bril voor de hand liggend, maar denk eraan dat dit ook in de winter noodzakelijk kan zijn als het gesneeuwd heeft. De weerkaatsing van de zon op de witte sneeuw kan heel erg fel aan de ogen zijn.

Onze adviezen voor warm en koud weer

– Minder dan 5 graden. Zorg voor een sjaal, handschoenen, warm schoeisel, muts en jas of samen in een draagjas.

– Van 5 tot 15 graden. Gewone kleding met jas of vest en eventueel muts en sjaal. Denk ook nog om de handen en de voeten.

– Van 15 tot 20 graden. Gewone kleding met een vestje is vaak al voldoende. Twee paar sokjes kan schoeisel overbodig maken. Denk aan het zomerhoedje.

– Van 20 tot 25 graden. Luchtige kleding met eventueel een zomerhoedje. Heb je het doorgaans snel warm dan wil je die hydrofiel al wel tussen jullie in gebruiken.

– 25 graden of meer. Alleen een romper of luier aan. Houdt rekening met verbranden dus smeer je kind goed in en gebruik een zomerhoedje. Een draagwijze voor de draagdoek met maar één laag over je kind is aan te raden of kies voor een luchtige draagzak. Deze heeft de zijkanten vaak wat meer open waardoor er sowieso wat meer frisse lucht bij kan komen. Regelmatig uit de drager halen en zorg voor voldoende vochtinname.