De “regels” van het babydragen

Ik ben gek op het dragen van baby’s. Ik hou ervan hoe bijzonder het is. Ik hou ervan hoe het dingen mogelijk maakt en wat een verschil het kan maken voor kinderen, hun verzorgers en de maatschappij om hen heen.

Ik hou er ook van dat het voor zoveel mensen gewoon een heel praktische oplossing is, waardoor ze door kunnen gaan met hun dagelijkse bezigheden; onafhankelijk van alle voordelen en redenen waarom het een activiteit is die heel belangrijk is te doen. Het dragen van baby’s kan magisch zijn voor velen, en heeft vele positieve effecten op fysiologisch en neurologisch niveau, maar werkelijk, voor sommigen gaat het er gewoon om dingen voor elkaar te krijgen, de raderen van het dagelijkse leven draaiend te houden, of helpen om heel zware en moeilijke situaties te overleven.

Ik heb gezien hoe duizenden mensen over de hele wereld hun kinderen dragen en ik vind het geweldig dat ik deel uitmaak van een traditie van grootbrengen van kinderen die voorbij de geschiedenisboeken gaat naar onze antropologische oorsprong. Ik vind het zó geweldig, dat ik er een boek over geschreven heb!

Het dragen van kinderen is normaal menselijk gedrag, en het is niet gecompliceerd of moeilijk en zou dat ook niet moeten zijn. Het zou niet beangstigend, ontoegankelijk of duur moeten zijn. Het “eigendom” ervan behoort niet toe aan bepaalde groepen mensen, en er zouden geen muren omheen gebouwd moeten worden om dingen geheim of elitair te maken. Het dragen van baby’s (het gebruik van een draagdoek of draagzak om een kind veilig en dichtbij een ouder te houden) is voor iedereen, ieder geslacht, elke huidskleur, elke bekwaamheid, elke kledingmaat, elke lichaamsvorm. Het dragen van baby’s zou ons moeten samenbrengen, niet verdelen. Het zou niet hele groepen mensen moeten vervreemden of uitsluiten.

Echter, terwijl de praktijk van het dragen van kinderen meer mainstream wordt en de industrie groeit, gebeurt deze vervreemding helaas meer en meer. Reclamecampagnes en de algemene samenstelling van groepen dragenden suggereren dat het een activiteit is voor relatief welvarende middenklasse blanke vrouwen met “standaard kledingmaat” in kernfamilies (vader, moeder, kinderen), die gezonde kinderen hebben die vrij zijn van lichamelijke en geestelijke beperkingen. Dit is een richting die een halt toegeroepen moet worden voordat deze te ver ingeworteld raakt. Ik zeg het nog maar eens, van baby’s is voor iedereen en kan op heel veel manieren gedaan worden.

Een manier waarop dragen van baby’s elitair kan worden is in de ontwikkeling van complexe regels, en ik wil hier graag een discussie houden over een aantal van deze “regels” en “richtlijnen” voor het dragen van baby’s die ik om mij heen gedeeld zie worden. Ik begrijp dat het een geruststellende gedachte kan zijn om zwart/witte lijsten te hebben van wat je wel en niet kan doen, en schema’s voor bepaalde draagwijzen. Deze kunnen dienst doen als een kader waarvandaan je kan beginnen met een draagdoek of draagzak. Dit is heel waardevol, zeker omdat velen van ons de gedeelde collectieve wijsheid die komt vanuit het leven in gemeenschappen verloren zijn en niet langer het bedrijven van het ouderschap kunnen leren van de mensen om ons heen. Velen van ons vallen terug op boeken en het internet om om advies te vragen.

Ik denk echter, dat deze “regels” het meestal moeilijker maken en ze de mensen die de meeste ondersteuning nodig hebben, ontmoedigen. Hier zijn wat algemene voorbeelden.

Enkele algemeen gebruikte “Regels”

 • Gebruik een rekbare doek niet bij kinderen ouder dan drie maanden
 • Gebruik een rekbare doek niet om mee te rugdragen
 • Gebruik geen enkele vorm van “wiegehouding” (“banaanhouding”)
 • Gebruik geen draagzak die de beentjes laat hangen
 • Laat je kind niet naar voren kijken in een draagzak
 • Draag je kind niet op je rug voordat het zelfstandig kan gaan zitten
 • Draag een pasgeboren baby niet op je rug in een ringsling
 • Laag op je rug dragen is gevaarlijk; hoog op je rug dragen is veel beter
 • Zodra je kind kan lopen, moet je een peutermaat drager gaan gebruiken
 • Grotere kinderen moeten op de rug gedragen worden

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan…

Een veel voorkomend aspect van deze achtige Cialis Generieke kopen zonder recept – erectiele disfu… zijn dat ze erectiestoornissen behandelen op een manier die anders is dan, niets doen aan de hersenen, het lichaam, het hart of andere organen.

Deze regels kunnen nuttig zijn, maar meestal sluiten ze een groot deel van de bevolking uit. Je kan een rekbare draagdoek gebruiken om een ouder kind te dragen, zolang ze veilig en comfortabel zijn. Je kan je rekbare doek op veel manieren dragen, ook op je rug, zo lang je kind veilig en comfortabel is. Je kan een kind in een zijwaartse zitpositie of zelfs in “banaanhouding”, en met het gezicht naar voren dragen, zolang ze maar veilig en comfortabel zijn. Je kan een draagzak met smalle zit voor een baby, of een babymaat draagzak voor je peuter gebruiken, zolang ze veilig en comfortabel zijn. Je kan een baby op je rug in elk soort draagzak dragen, zolang ze veilig en comfortabel zijn. Je kan elke leeftijd baby (of ouder kind) op je rug of buik dragen zolang ze veilig en comfortabel zijn. Je kan je kind dragen of je nu groot, klein, dik of dun bent. In feite kun je zo’n beetje alles doen wat je wil, zolang je baby maar veilig en comfortabel is.

Heb je het thema door?

Is je baby veilig en comfortabel? Voel je je zeker in het zorgen voor je kind met je draagzak of draagdoek? Ga dan vooral door!

Ik denk dat op het gebied van babydragen in welke soort draagdoek of draagzak dan ook, de enige “regels” zijn

 1. Kunnen ze te allen tijde veilig en zonder enige belemmering ademen?
 2. Worden ze veilig en zeker gedragen in een systeem dat past (om ervoor te zorgen dat ze makkelijk kunnen ademen en niet inzakken in een positie die hun ademweg belemmert)?
 3. Zijn ze zo comfortabel mogelijk in de gegeven omstandigheden?

Hoe controleer je of een kind veilig ademt in de drager?

 • Kijk naar het kind, luister ernaar, wees je bewust van het kind.
 • Controleer of hun ademweg vrij is van stof (niet bedekt met bijvoorbeeld het slaapkapje) en of ze niet ingezakt zijn met hun ribbenkast ingedeukt en met de kin op de borst.

Hoe zorg je ervoor, dat ze veilig en knus in de draagzak zitten, en dat hij past?

 • Een goed passende draagzak houdt een kind dicht tegen zijn ouder aan, zodat als deze voorover leunt, het kind niet loskomt van de ouder. Dit helpt om inzakken in de draagzak te voorkomen.
 • Als het lichaam van het kindje kan inzakken, past de draagzak niet of zit hij niet strak genoeg.
 • Voor oudere kinderen wordt de “van knie tot knie ondersteund” regel vaak overschat (de M houding kan preventief werken voor kinderen met een risico op heupdysplasie in de eerste maanden).

Hoe zorg je ervoor, dat ze comfortabel in de draagzak zitten?

 • Dit gaat allemaal om het reageren op en verbonden zijn met het kind dat gedragen wordt.
 • Ze moeten goed in de drager passen, in staat zijn om veilig te ademen, en moeten het niet te warm hebben (oververhitte baby’s hebben meer kans te stoppen met ademen).
 • Let op je kind, wees je bewust van hun indrukken en hoe ze zich gedragen in de draagzak. Hoe meer interactie jij en je kind met elkaar hebben, hoe makkelijker je zal weten of het in orde is (of juist niet!)

Wanneer je kind veilig is, in staat om te ademen en comfortabel is, en je voelt met vertrouwen dat alles goed gaat, dan gaat het zeer waarschijnlijk ook goed. Ga er dan gewoon mee door! En als je wat ondersteuning of aanmoediging nodig hebt, zoek een behulpzame consulent en help hem of haar te leren om jou op een manier te ondersteunen die je goed doet en die ervoor zorgt dat je met veel plezier je kind kan (blijven) dragen.

Het echte leven leef je in het grijze gebied, tussen zwart en wit in.

Het is belangrijk om te onthouden dat ieder kind en iedere ouder verschillende behoeften hebben. Ouders van tweelingen kunnen het nodig hebben om vanaf zeer jonge leeftijd één van de twee op de rug te dragen, om zo het dagelijkse leven vol te kunnen houden. Ze kunnen ervoor kiezen om een draagzak op de rug te gebruiken, en als het kind in staat is om veilig te ademen en niet oncomfortabel is in de draagzak, dan kunnen ze daarmee het dagelijkse leven aan. Als ze verteld wordt dat dat niet mag, creëert dat onnodige barrières en maakt dat het leven alleen maar moeilijker voor ze. Een rekbare doek voor een kind van een jaar oud is misschien niet zo comfortabel als een geweven doek, maar voor een ouder met een klein budget die nu een minder ongelukkige peuter heeft terwijl de jongere baby verschoond kan worden, is het een win-win situatie.

Een baby van vier maanden die het alleen maar tolereert om met het gezicht naar voren in een smalle “niet ergonomische” draagzak gedragen te worden, kan zo prima vervoerd worden tijdens het naar school brengen van de andere kinderen. Miljoenen vrouwen over de hele wereld hebben hun jonge baby’s laag op de rug gedragen in simpele lappen stof. Een gehandicapt kind dat niet zelfstandig kan zitten, kan veilig en wel op de rug gedragen worden in verschillende types draagsystemen, wat alles vast en zeker een stuk makkelijker maakt. Wees je er heel bewust van hoe de impact is van jouw taalgebruik en hoe je adviseert op anderen en hoe dat mensen enorm kan ontmoedigen.

“Oh, maar deze regels zijn voor normale mensen!” Dit is een algemene ontkrachting van elke kritiek op “regels” en is ongelooflijk ongepast.Onze maatschappij bestaat uit mensen met allerlei bekwaamheden en vaardigheden. Meer dan een miljard mensen in de wereld van vandaag hebben een beperking; dat is 15% van de bevolking. Deze verhouding is mogelijk niet weerspiegeld in de kinderen die naar draaggroepen komen, net zoals dat gekleurde mensen niet naar dit soort bijeenkomsten komen. Dat is niet hun fout; het is de onze. We moeten ze niet uitsluiten en meer moeite doen om deze mensen te bereiken. Stel je voor hoe anders het zou zijn, als sommige van deze muren van vooroordelen van binnenuit neergehaald zouden worden.

Grainne and Tessa zijn een geweldig voorbeeld van hoe het dragen van baby’s voorbij de “regels” kan motiveren. Kleine Tessa is geboren zonder neus (arhinia) en moest een tracheotomie (een buisje in de luchtpijp) krijgen toen ze erg jong was. Aan haar familie werd verteld dat zij het veiligst zou zijn als ze in een aparte kamer zou slapen met allerlei draden en monitors aan haar bevestigd zodat een verandering in ademhaling gelijk opgemerkt zou worden. Maar Grainne besloot om Tessa in een draagdoek te dragen, dichtbij en veilig en te allen tijde in het zicht; als Tessa zou stoppen met ademen, zou Grainne het meteen zien en voelen, dankzij de draagdoek. De draagdoek maakt het leven draagbaar voor hen, en maakte het ook een stuk gelukkiger gedurende heel zware tijden. Gezond verstand, kennis van veiligheidsaspecten en de wil om de regels om te buigen werkten samen om hun levens te verrijken, terwijl ze dat zo makkelijk hadden kunnen mislopen. (lees meer over hen)

Onderstaand is een geweldig blog om verder te lezen; alles over “ableism” in de wereld van babydragenden en ik moedig je ten zeerste aan het te lezen. http://bindungtraegt.de/ableismback-wearing/

Auteur: Dr. Rosie Knowles
Oorspronkelijk gepubliceerd: 30 maart 2017
Originele titel: The “rules” of babywearing
Link: http://www.sheffieldslingsurgery.co.uk/2017/03/30/the-rules-of-babywearing/

Vertaling: Leonie Diks-Warmerdam (www.fijndragen.nl) in samenwerking met Kirsten Minnen van het Instituut voor Hechting