Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Die kun je natuurlijk altijd stellen via e-mail. Maar wie weet is je vraag al gesteld. Lees dus eerst even onze Vragen Over Dragen!

Draagtechniek

Waarom staan hier geen handleidingen voor de verschillende varianten om te dragen online?

Wij hebben ervaren dat ouders altijd vragen rondom het dragen hebben. Een handleiding of youtube-filmpje beantwoordt deze specifieke persoonlijke vragen niet. Een consulent kan meekijken naar wat in uw persoonlijke situatie werkt. Samen met u kunnen ze varianten of dragers uitproberen en op uw situatie toegespitste adviezen geven.

Vanaf wanneer kan mijn baby gedragen worden?

Baby’s kunnen vanaf dag 1 gedragen worden. Wel is het belangrijk dat je de eerste weken met een draagdoek een knoopwijze gebruikt die aangespannen kan worden rondom de rug van het kind, zoals bijvoorbeeld de Wikkelgekruiste draagwijze. Daarnaast zijn er enkele voorgevormde dragers en de ringsling te gebruiken vanaf de eerste dag.

Moet ik mijn baby in het begin liggend dragen?

Nee, een baby kan rechtop gedragen worden vanaf de geboorte. Het heeft de voorkeur boven liggend. Rechtop is de meest natuurlijke manier om een baby te dragen en verdeelt het gewicht het meest ergonomisch over het lichaam van de drager. Nek en rug dienen daarbij voldoende ondersteund te worden.

De opleidingen en cursussen

Voor wie zijn de opleidingen en cursussen?

Onze opleidingen en cursussen zijn voor iedereen die ouders op een professionele manier willen helpen bij het ergonomisch dragen van hun baby.

Ik weet al heel veel over het dragen van kinderen. Leer ik echt nieuwe dingen in de diverse opleidingen en cursussen?

Iedere cursist heeft wat nieuws geleerd in de cursussen van het Instituut voor Hechting. Leren over het dragen van kinderen is een nooit eindigend avontuur. Wij geloven dat we de kennis, vaardigheden en de ervaring hebben om het voor iedere cursist leerzaam te maken.

Welke kwalificaties heb ik nodig om aan opleiding Draagconsulent 1 (2 en 3) mee te doen?

Er zijn geen kwalificaties vereist om aan Draagconsulent 1 (DC1) mee te doen in de zin van diploma’s. Voor DC2 en DC3 moet je de voorliggende opleiding hebben gedaan. In DC2 gaat het onder andere over de opgedane praktijk ervaring na DC1. Daarom zit er idealiter enige tijd en een aantal consulten tussen DC1 en DC2. Er is geen verkorte opleiding/deelcursus voor mensen die al heel lang dragen, kraamhulp zijn of op andere manieren denken een deel niet te hoeven volgen.

De opleidingen leiden je op om te werken met ouders en kinderen, dat deel komt ook uitgebreid aan bod. De opleidingen zijn expliciet niet als uitgebreid draagconsult bedoeld. Voor opleiding 2 en 3 zul je huiswerk moeten doen. Denk daarbij onder andere aan het lezen van boeken en artikelen. Deze zullen veelal in het Engels zijn.

Ik heb bij een andere draagschool al een (gedeelte van) de opleiding gevolgd. Moet ik bij jullie nu van begin af aan weer beginnen?

Nee, je hoeft niet altijd van begin af aan te beginnen. Instromen is eventueel mogelijk, maar is wel afhankelijk van een aantal zaken. Neem contact met ons op om dit te bespreken.

Kun je ook meedoen als je mindervalide bent?

Zeker! Neem contact met ons op voor je een cursus boekt, zodat we samen kunnen kijken of er bepaalde aanpassingen nodig zijn.

Waar worden de cursussen gegeven?

Nederland:
Bij Centrum de Aandacht, Vrijheidslaan 22, 7876 GK Valthermond (boven Emmen)
Bij Ruimte voor Balans, Potsweg 15-b, 7523 CA Enschede.
Bij De Groene Hoven, Koninginnelaan 280, 7315 EE Apeldoorn.

Bij Yoga Surya, Willem Marisrade 2a, 2908 CG, Capelle aan den IJssel.

België:
Bij het Draagbeest, Rijmenamsesteenweg 10, 3150 Haacht.
Bij de Kraamvogel, Volkstraat 7, 2000 Antwerpen.

Wat moet ik zelf aan materiaal meenemen naar Draagconsulent 1?

Een pop waar je het dragen mee kan oefenen, een lange geweven doek (maat 6 of 7), een rekbare doek en een ringsling zijn praktisch om zelf mee te nemen naar de opleiding. Heb je geen pop en/of een van deze dragers niet? Overleg dan van tevoren met ons over het lenen van materiaal tijdens de opleiding. We hebben extra materiaal, maar niet voor een gehele groep. Daarnaast zijn een mei tai en een voorgevormde drager handig om te hebben, maar deze zijn zeker niet noodzakelijk.

Voor informatie over de draagpoppen kijk je bij het blog wat ik er ooit over schreef.

Wat moet ik zelf aan materiaal meenemen naar cursus Draagconsulent 2?

Twee poppen waar je het dragen mee kan oefenen, een lange en korte geweven doek, een rekbare doek en een ringsling zijn praktisch om van jezelf te hebben. Heb je geen (extra) pop en/of een van deze dragers niet? Overleg dan van tevoren met ons over het lenen van materiaal tijdens de opleiding. We hebben extra materiaal, maar niet voor een gehele groep. Daarnaast zijn een mei tai en een voorgevormde drager handig om te hebben, maar deze zijn zeker niet noodzakelijk.

Mag mijn baby mee?

Een baby in de opleiding of cursus is vaak een prachtige aanvulling, maar kan ook vreselijk afleiden. Daarom toch wat regels rondom het meenemen van baby’s:

  • Een baby mag mee indien er een tweede persoon is die voor de baby kan zorgen. Die persoon mag met de baby tijdens de opleiding of cursus op elk gewenst moment binnenkomen, maar we kunnen de opleiding of cursus niet onderbreken.
  • Gemiste onderwerpen kunnen niet worden herhaald. Het is de verantwoordelijkheid van de deelnemer zelf om gemiste informatie op een andere manier in te halen.
  • Voor korte bezoeken kunnen baby’s in de ruimte blijven, zo lang als een vlot verloop van het lesprogramma is gegarandeerd.
    Deze regels zijn opgesteld in het belang van alle cursisten. Wij vragen eenieder zich aan deze regels te houden. We weten zeker dat je een manier vindt om aan de behoeften van je kind tegemoet te komen en tegelijkertijd zelf een succesvolle opleiding of cursus te beleven.

Kan ik kolven tijdens de opleidingen en curssusen?

Er zijn regelmatig pauzemomenten. Deze kunnen gebruikt worden om te kolven. Eventueel kun je zelf ook een kolfmoment nemen. Gemiste onderwerpen kunnen niet worden herhaald. Het is de verantwoordelijkheid van de deelnemer zelf om gemiste informatie op een andere manier in te halen.

Wat is er nog meer mogelijk aan cursussen, seminars en workshops?

Naast opleiding Draagconsulent 1, 2 en 3 zijn er nog meer mogelijkheden bij het Instituut voor Hechting.
– We hebben kant en klare lezingen, maar als er een specifiek onderwerp is dan kunnen we er ook één maken naar wens.
– Daarnaast bieden we op maat gemaakte workshops en cursussen aan voor particulieren en bedrijven. Een en ander kan ook in samenwerking met Zorgdragen Opleidingen.

En verder

Is bijscholing verplicht voor aangesloten consulenten?

Nee, wij gaan ervan uit dat iedereen die actief draagconsulent wil zijn zelf ook graag op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. En dus zelf zorg draagt voor bijscholing bij ons of elders.

Wat zijn Ontmoetingsdagen?

Dit zijn dagen waarop draagconsulenten elkaar ontmoeten in het kader van bijscholing. We nodigen soms sprekers uit, gaan aan de slag met de wat de uitvoering van ons beroep meebrengt, lopen samen een knoopwijze na of doen een combinatie. Bijscholingen zorgen dat de kwaliteit van de opgeleide draagconsulenten onverminderd hoog blijft. Wij vinden dit belangrijk!

Kan ik met deze opleidingen lid worden van de Vereniging voor Draagdoekconsulenten (VDC) of de Draagconsulenten Vlaanderen?

Ja, dat kan. Opleiding draagconsulent 1 en 2 zijn geaccrediteerd door de VDC en de Draagconsulenten Vlaanderen.

Worden er bepaalde merken specifiek gepromoot door het Instituut voor Hechting in de opleidingen en cursussen?

Het Instituut voor Hechting wordt ondersteund door bedrijven. Zij hebben dragers gedoneerd die in de lessen gebruikt of uitgeprobeerd kunnen worden. Dankzij deze donaties kunnen we een grotere selectie aan dragers laten zien aan en uitproberen door onze consulenten. Uiteraard hebben de trainers naast deze merken nog veel meer dragers in het assortiment. Het instituut voor Hechting is niet gelieerd aan een of meerdere merken, maar wel dankbaar voor de donatie!