Veelgestelde vragen


Heb je een vraag? Die kun je natuurlijk altijd stellen via e-mail of via het contactformulier. Maar wie weet is jouw vraag al eens eerder gesteld en vind je hem hieronder terug.
1Voor wie zijn de opleidingen en cursussen?
De Basisopleiding Draagconsulent en al onze opvolgende deelkwalificaties zijn voor iedereen die op professionele wijze ouders/verzorgers wil begeleiden bij het ergonomisch dragen van hun baby of kind. De deelkwalificaties Dragen met draagzakken, Knoopvaardigheden, Dragen in bijzondere situaties, Dragen in de kraamtijd, Dubbeldragen en Vroeg Rugdragen en Dragen en Communicatie zijn te volgen voor draagconsulenten die de Basisopleiding hebben afgerond. De deelkwalificatie Dragen met Draagzakken is ook toegankelijk voor andere professionals zoals bijvoorbeeld winkelpersoneel. De deelkwalificatie Dragen in de Kraamtijd is ook toegankelijk voor andere (zorg)professionals zoals kraamverzorgenden, verloskundigen, lactatiekundigen en doula’s. De cursus Dragen in de Opvang is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers. De cursus Knoopwijzen voor Zwangeren FTZB is toegankelijk voor draagconsulenten, maar ook voor zorgprofessionals die met zwangere vrouwen werken zoals verloskundigen, doula’s en (bekken)fysiotherapeuten.
2Ik weet al heel veel over het dragen van kinderen. Leer ik echt nieuwe dingen in de diverse opleidingen en cursussen?
Iedere cursist leert nieuwe dingen in de cursussen van het Instituut voor Hechting. Leren over het dragen van kinderen is een nooit eindigende weg, zeker omdat er op dit gebied veel ontwikkelingen en steeds meer wetenschappelijk onderzoeken plaatsvinden. Wij geloven dat we de kennis, vaardigheden en de ervaring hebben om een cursusdag voor iedere cursist leerzaam te maken.
3Welke kwalificaties heb ik nodig om aan de Basisopleiding Draagconsulent mee te doen?
In de zin van diploma’s of een bepaald scholingsniveau zijn er geen kwalificaties vereist om aan de Basisopleiding Draagconsulent mee te doen. Voor het volgen van de deelkwalificaties dien je de Basisopleiding te hebben afgerond. Indien een consulent reeds een (basis)opleiding bij een andere draagschool heeft gevolgd; of als het volgen van de basisopleiding al wat verder in het verleden ligt; gaan we graag in gesprek over wat er nodig of wenselijk is qua opleidingen. Er is voor mensen die al heel lang dragen geen verkorte opleiding als alternatief voor de Basisopleiding. De opleidingen leiden je op om op professionele wijze te werken met ouders en kinderen. De opleidingen zijn expliciet niet als uitgebreid draagconsult bedoeld. Voor het verdere traject tot Vakbekwaam Draagconsulent zal je ook huiswerk moeten doen. Denk daarbij onder andere aan een leesopdracht en een presentatie.
4Ik heb bij een andere draagschool al een (gedeelte van de) opleiding(en) gevolgd. Moet ik bij jullie nu van begin af aan weer beginnen?
Nee, je hoeft niet vanaf het begin af aan te beginnen. In dit geval gaan we graag met je in gesprek over wat er nodig/wenselijk is qua opleidingen om het traject tot Vakbekwaam Draagconsulent in te gaan. Sowieso staat het je vrij om met het basiscertificaat van een andere opleider deel te nemen aan onze deelkwalificaties. Je mag uiteraard altijd contact met ons opnemen om dit verder te bespreken.
5Hoelang is een certificaat geldig?
Een certificaat blijft een altijd geldig bewijs van deelname. Wel stelt het Instituut voor Hechting dat iedere consulent die geschoold is bij het Instituut en vermeld wordt op de desbetreffende site en groepen ieder kalenderjaar een (bij)scholing moet volgen van tenminste 6 uur. Dit betreft een opleiding van het Instituut zelf, derhalve deze opleiding met zekerheid de kwaliteit waarborgt welke het Instituut belangrijk en waardevol acht. Na het volgen van de basisopleiding gaat deze regel in op het daaropvolgende kalenderjaar. Wanneer er niet aan de scholingseis wordt voldaan, worden vermeldingen ingetrokken.
6Kun je ook meedoen als je mindervalide bent?
Zeker! Neem contact met ons op voor je een cursus boekt, zodat we samen kunnen kijken of er bepaalde aanpassingen nodig zijn.
7Waar worden de cursussen gegeven?
Op onze eigen locatie aan het Lemsterpad 54A-18 te Lemmer. Onze ruimte bevindt zich op de uiterste hoek van het pand aan de doorgaande weg. De locatie ligt op slechts enkele autominuten van de snelweg en is ook per openbaar vervoer goed bereikbaar (er is een bushalte binnen 5 minuten loopafstand). In België maken wij gebruik van ruimte in de conceptstore van BlaBloom, te Genk. Ook het in-company verzorgen van cursussen in Nederland of België is altijd een mogelijkheid. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
8Hoe lang duren de cursusdagen?
Onze cursusdagen duren gewoonlijk van 9.00 – 17.15 uur. In België starten we normaliter rond 9.30 uur en proberen we de dag af te ronden om 17.45 uur.
9Wat moet ik zelf aan materiaal meenemen naar de Basisopleiding Draagconsulent?
Als draagconsulent is het essentieel dat je (op termijn) je eigen materiaal aanschaft voor het kunnen verzorgen van consulten. Uiteraard mag je zelf eigen materiaal meenemen naar de cursus (mits duidelijk herkenbaar/gelabeld), maar bij de basisopleiding is dit (nog) geen noodzaak. Tijdens de basisopleiding tot draagconsulent kun je gebruikmaken van één van de draagpoppen die wij beschikbaar stellen. (Er zijn draagpoppen aanwezig van Renate’s Puppenstube, Hoppediz en Ergobaby.) Daarnaast ontvang je bij aanvang van de cursus een geweven draagdoek maat 6 of maat 7 en een rekbare draagdoek. Draagzakken en ringslings komen ook aan bod tijdens deze opleiding, hiervan zullen er voldoende aanwezig zijn om in de praktijk mee te kunnen oefenen. Ook hiervoor geldt dat zelf materiaal meenemen om met een reeds vertrouwd draagsysteem te kunnen werken natuurlijk altijd mag.
10Wat moet ik zelf aan materiaal meenemen naar de deelkwalificaties?
Over het algemeen is het handig om een bepaalde basiscollectie aan materiaal paraat te hebben voor deelkwalificaties of andere bijscholing. Wij raden als basis aan: één of twee draagpoppen, één of twee lange en een korte geweven draagdoek, een rekbare draagdoek, een of twee ringslings en één of twee draagzakken. Heb je geen (extra) pop en/of een van deze draagsystemen niet? Overleg dan van tevoren met ons over het lenen van materiaal tijdens de opleiding.
11Moet ik zelf eten en drinken meenemen naar een cursusdag?
Wij voorzien in lunch, koffie en thee! Zowel tijdens onze cursusdagen in Lemmer als in België. Onze lunches worden verzorgd door Akse’s Catering. De lunch bestaat veelal uit twee luxe belegde broodjes; een stuk Fries suikerbrood of krentenbroodje; een flesje sap; een stuk fruit en een versnapering in de vorm van een chocolaatje. Hierbij houden we graag rekening met allergieën of dieetwensen. Koffie, thee en water is onbeperkt beschikbaar.
12Mag mijn baby mee?
Een baby is een prachtige aanvulling, maar kan enorm afleiden tijdens een opleiding of cursus. Daarom hanteren wij enkele regels rondom het meenemen van baby’s: Een baby mag mee indien er een tweede persoon is die voor de baby kan zorgen. Die persoon mag met de baby tijdens de opleiding of cursus op elk gewenst moment binnenkomen, maar we kunnen de opleiding of cursus niet onderbreken. Gemiste onderwerpen kunnen niet worden herhaald. Het is de verantwoordelijkheid van de deelnemer zelf om gemiste informatie op een andere manier in te halen. Voor korte bezoeken kunnen baby’s in de ruimte blijven, zo lang als een vlot verloop van het lesprogramma is gegarandeerd. Deze regels zijn opgesteld in het belang van alle cursisten. Wij vragen eenieder zich aan deze regels te houden. We weten zeker dat je een manier vindt om aan de behoeften van je kind tegemoet te komen en tegelijkertijd zelf een succesvolle opleiding of cursusdag te beleven.
13Kan ik kolven tijdens de opleidingen en cursussen?
Er zijn regelmatig pauzemomenten, deze kunnen gebruikt worden om te kolven. Eventueel kun je zelf ook een kolfmoment nemen. Gemiste onderwerpen kunnen niet worden herhaald. Het is de verantwoordelijkheid van de deelnemer zelf om gemiste informatie op een andere manier in te halen. Zowel in Lemmer als in Genk beschikken we over een kolfruimte en is er een koelkastje aanwezig. Een baby mag mee indien er een tweede persoon is die voor de baby kan zorgen. Die persoon mag met de baby tijdens de opleiding of cursus op elk gewenst moment binnenkomen, maar we kunnen de opleiding of cursus niet onderbreken. Gemiste onderwerpen kunnen niet worden herhaald. Het is de verantwoordelijkheid van de deelnemer zelf om gemiste informatie op een andere manier in te halen. Voor korte bezoeken kunnen baby’s in de ruimte blijven, zo lang als een vlot verloop van het lesprogramma is gegarandeerd. Deze regels zijn opgesteld in het belang van alle cursisten. Wij vragen eenieder zich aan deze regels te houden. We weten zeker dat je een manier vindt om aan de behoeften van je kind tegemoet te komen en tegelijkertijd zelf een succesvolle opleiding of cursusdag te beleven.
14Wat is er nog meer mogelijk aan cursussen, seminars en workshops?
Naast de Basisopleiding Draagconsulent en de opvolgende deelkwalificaties zijn er nog meer mogelijkheden bij het Instituut voor Hechting: De gespecialiseerde opleidingen ‘Dragen in de Opvang’ en ‘Dragen met Draagzakken’, de opleiding ‘Knoopwijzen voor Zwangeren FTZB’, de Algemene Opleidingsdagen voor draagconsulenten afkomstig van alle draagscholen, op maat gemaakte workshops en cursussen voor particulieren en bedrijven & lezingen.
15Is bijscholing verplicht voor aangesloten consulenten?
Wij gaan ervan uit dat iedereen die actief draagconsulent wil zijn zelf graag op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen én zijn/haar kennis en vaardigheden op peil houdt. Zodoende verwachten we dat een draagconsulent actief zorg draagt voor bijscholing, bij ons of elders. Vanuit het Instituut bieden wij naast de diverse opleidingen jaarlijks ook een algemene opleidingsdag aan voor alle consulenten. Als men actief als draagconsulent aan het werk wil blijven is het volgen van één opleiding per kalenderjaar (basis/deelkwalificatie/algemeen) verplicht.
16Wat zijn algemene opleidingsdagen?
Dit zijn dagen waarop draagconsulenten elkaar ontmoeten in het kader van bijscholing. We nodigen soms sprekers uit, gaan aan de slag met wat de uitvoering van ons beroep meebrengt, lopen samen knooptechnieken na of doen een combinatie van deze zaken. Bijscholingen zorgen ervoor dat de kwaliteit van de opgeleide draagconsulenten onverminderd hoog blijft. Wij vinden dit belangrijk!
17Kan ik met deze opleidingen lid worden van de Vereniging voor Draagdoekconsulenten (VDC) of de Draagconsulenten Vlaanderen?
Ja, dat kan. De Basisopleiding Draagconsulent is geaccrediteerd door de Nederlandse VDC en Belgische Draagconsulenten Vlaanderen. Wij hebben nauw contact met deze verenigingen en moedigen al onze cursisten aan lid te worden.
18Worden er bepaalde merken specifiek gepromoot door het Instituut voor Hechting in de opleidingen en cursussen?
Nee, het instituut voor Hechting is niet gelieerd aan merken, maar wel dankbaar voor eventuele donaties. Tijdens de cursussen is er een groot aantal merken draagzakken en draagdoeken beschikbaar voor gebruik. Als het Instituut voor Hechting benadrukken wij dat het beroep draagconsulent liefst onafhankelijk uitgeoefend dient te worden. Juist door onafhankelijk te blijven van merken kunnen zowel wij als draagconsulenten zelf de best mogelijke begeleiding bieden en een zo breed mogelijk beeld schetsen van de mogelijkheden in de huidige markt. Veiligheid en kwaliteit staat hierbij voorop.

Heb je toch nog een andere vraag?


Neem vrijblijvend contact met ons op door het contactformulier in te vullen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Contactformulier