Programma

Programma

8.30 – 9.15 Binnenkomst
9.15 – 9.30 Opening door Lianne van Gemert – dagvoorzitter
9.30 – 10.30 Caroline Kruger – Nabijheid en hersenontwikkeling NED
10.30 – 11.00 Anne McEwan – Hoe draag je nu eigenlijk? NED
11.00 – 11.30 Koffie en thee pauze
11.30 – 12.30

  • Sessie A Lezing Annette Drop – Dragen en borstvoeding NED
  • Sessie B Praktijk Annelies Meijer Introductie: Waarmee draag je een pasgeboren baby? Voorgevormde dragers NED
  • Sessie C Praktijk Jolijn Geerdink Introductie: Waarmee draag je een pasgeboren baby? Geweven draagdoek NED

12.30 – 13.30 lunch
13.30 – 15.00 Lezing Henrik Norholt – Closeness from the perspective of neuroscience ENG
15.00 – 15.30 Koffie en thee pauze
15.30 – 16.30

  • Sessie D Lezing Anne McEwan – Veilig dragen Interactief NED
  • Sessie E Praktijk Jolijn Geerdink Introductie: Waarmee draag je een pasgeboren baby? Geweven draagdoek NED
  • Sessie F Praktijk Annelies Meijer Introductie: Waarmee draag je een pasgeboren baby? Voorgevormde dragers NED

16.30 – 17.00 Kirsten Minnen Dragen en hechting. NED
17.00 – 17.15 Afsluiting

*Keuzesessies op volgorde van binnenkomst. We doen ons best om iedereen bij de sessie van haar keus te plaatsen. Bij de praktijk sessies zal echter beperkt plaats zijn vanwege de ruimte die we nodig hebben om de praktijk van dragen te behandelen.

Meer informatie over de sprekers:

mr. I.C. Kruger, IBCLC
Caroline Kruger doorliep de middelbare school in Groningen, studeerde Notarieel Recht aan de RUG en werkte als kandidaat-notaris en estateplanner iets minder dan 10 jaar bij één van de grootste advocaten en notariskantoren van Nederland, AKD Prinsen in Rotterdam. Na een sabbatical, waarin zij twee kinderen kreeg, verzette zij haar bakens en verdiepte zich in borstvoeding. Eerst middels de interne opleiding van de VBN en daarna via de post-graduele opleiding Lactatiekunde aan de Artevelde Hogeschool in Gent.

Caroline is als lactatiekundige actief in Rotterdam met haar bedrijf: nultien borstvoeding, adviespraktijk voor vrouwen die borstvoeding willen geven.

Buiten haar bedrijf zet zij zich in het algemene belang in voor de bescherming van borstvoeding als vrijwilliger voor VBN en voor Stichting Babyvoeding en als adviseur over borstvoeding voor Stichting Kambego. Recent volgde ze bij Instituut voor Hechting de cursus Draagconsulent I.

Als spreker heeft ze ervaring opgedaan door een bijscholing te verzorgen van St Bovenmaas, workshops van de VBN, bij de SBL (nascholing lactatiekundigen) en bij Gold2014.

Caroline zal ons vertellen wat nabijheid met hersenontwikkeling doet. Ze zal ons uitleggen wat de rol van dragen daarin kan zijn.

Anne McEwan
Hoe draag je nu eigenlijk? Anne zal ons uitleggen in welke houding een baby gedragen wordt en waarom.
Hoe draag je veilig? Anne zal ons hier uitgebreid over voorlichten in een interactieve lezing.

Anne woont en werkt in Dumfries and Galloway, Schotland. Anne is een zeer ervaren draagconsulent. Ze heeft ervaring in het geven van cursussen aan consulenten. Anne concentreert zich momenteel op het schrijven van cursussen voor en lesgeven aan hulpverleners. Daarnaast heeft ze de eerste online cursus voor dragen en veiligheid ontwikkeld met het Internationale Born to Carry. Anne geeft daarnaast feedback op de inhoud van de cursussen Draagconsulent van het IvH.

Annette Drop
Wat doet dragen voor borstvoeding? Kun je al dragend borstvoeden of al borstvoedend dragen? Annette zal ons vertellen over de combinatie dragen en borstvoeding.

Annette Drop is oprichtster van Aidulac. Het doel van Aidulac is promotie, bescherming en ondersteuning van de moeder-kind relatie. Aidulac hanteert hierbij als belangrijkste invalshoeken borstvoeding , dragen (draagdoeken), coaching en via de webshop verkoop van gerelateerde producten. Als lactatiekundige IBCLC is Annette specialist in begeleiding bij borstvoeding en als draagdoekconsulent helpt ze ouders met het veilig en ergonomisch dragen van hun kinderen.  Baby’s en kinderen hebben immers de intense behoefte om dicht bij hun ouders te zijn. Met borstvoeding geven en dragen van kinderen kun je ingaan op die behoefte aan geborgenheid.
Zowel op het gebied van borstvoeding en dragen begeleidt Annette ( aanstaande) ouders van zwangerschap tot hun kinderen groter zijn. Deze begeleiding bestaat uit workshops, cursussen of inloopochtenden, coaching of uit één op één consult. Annette verzorgt ook scholingen voor zorgprofessionals, zodat borstvoeding geven en dragen in bredere zin bekend wordt. Daarnaast heeft Annette met Aidulac een webshop met producten rond dragen, draagdoeken en borstvoeding

Annelies Meijer
Annelies Meijer woont met haar gezin in Hardenberg. Ze is getrouwd en moeder van drie. Ze volgde de cursussen tot draagconsulent in november 2008, augustus 2009 en oktober 2009 via de Trageschule Dresden in Nederland. Haar bedrijf heet Mutti.nl. Ze is vrijwillig actief bij diverse verenigingen zoals de Vereniging voor Draagdoekconsulenten (VDC) en de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN). Op dit moment is ze actief in de scholingscommissie van zowel de VBN als de VDC. Daarnaast denkt Annelies mee en geeft feedback op de inhoud van de cursussen Draagconsulent.

Annelies zal de praktijk workshop “Waarmee draag je een pasgeborene? voorgevormde dragers sessie” samen met een aantal andere consulenten voor haar rekening nemen. In deze sessie zal jij als zorgverlener kennis kunnen maken met een aantal ergonomische voorgevormde dragers die geschikt zijn voor de pasgeboren baby.

Jolijn Geerdink
Waarmee draag je een pasgeboren baby? Geweven draagdoek introductie sessie. Leuk hoor al die theorie, maar als zorgverlener wil je natuurlijk zelf voelen hoe dat dragen voelt voor je zoiets adviseert aan anderen. Deze sessie zal plaatsvinden onder leiding van Jolijn Geerdink.

Jolijn is een zeer ervaren draagconsulent. Ze is ervaringsdeskundige en heeft haar eigen kinderen met heupproblematiek veel gedragen. Jolijn heeft ook onderzoek gedaan naar het dragen van kindjes met heupproblemen. De spreid- of gipsbroeken die deze kinderen moeten dragen, zorgen vaak voor veel aanpassingen in het dagelijks leven. Het dragen van een kindje in een spreidmiddel kan prima en is juist goed voor de heupontwikkeling. Ze heeft geregeld contact met orthopeden, kinderartsen en kinderfysiotherapeuten hierover. Jolijn geholpen dit onderwerp te verwerken in de cursus Draagconsulent II van het Instituut en is met al haar ervaring ook de aangewezen trainer voor deze cursus.

Henrik Norholt
Dr. Henrik Norholt is lid van de World Association of Infant Mental Health. Hij behaalde een Ph.D. aan de LIFE faculteit van de Universiteit van Kopenhagen en is een inwoner van Kopenhagen, Denemarken. Hij bestudeerd sinds 2001 de effecten die het dragen van je baby heeft als het gaat om de psychische en motorische ontwikkeling dit door naturalistische studies.

Hij is actief betrokken bij de studie van huidig onderzoek en onderzoek gedaan in het verleden naar het dragen van je baby door zijn grote internationale netwerk van huisartsen, verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kinderpsychologen.

Hij werkt als hoofd van de afdeling wetenschap bij Ergobaby inc. Hij is een frequente spreker op diverse verloskundige meetings en conferenties en op plekken waar professionals die ouders begeleiden in babytijd samenkomen.

Hij zal nabijheid bekijken vanuit het perspectief van de neurowetenschappen.

Kirsten Minnen
Het Instituut voor Hechting is een initiatief van Kirsten Minnen. Een van de eerste draagconsulenten in Nederland, mede-oprichter en lid van de Vereniging van Draagdoekconsulenten en eigenaar van Lilababy en het Dragen en Voeden-forum. Kirsten is de instructrice voor de cursussen Draagconsulent I en III.

Tijdens de lezing zal ze ons vertellen wat de toegevoegde waarde van dragen is voor de hechting tussen ouder en kind.