Draagconsulenten

Wat is een draagconsulent?

Een draagconsulent is meestal iemand die een relevante opleiding heeft gevolgd en daardoor voldoende bagage heeft om anderen te helpen om te gaan dragen met hun baby of te helpen om het dragen nog aangenamer te maken. Het is echter geen beschermd beroep in Nederland op dit moment en dus kan iedereen die dat southwestmedicals wil zich consulent noemen. Doorgaans vindt je op de website van een consulent een verwijzing naar de gedane opleiding, je weet dan dat je met een geschoolde consulent van doen hebt. Kun je het niet vinden? Vraag er dan gerust naar.

De opleiding tot draagconsulent is bij het Instituut voor Hechting en de meeste andere draagscholen als volgt ingedeeld. Het begint met een opleiding van 2 tot 3 dagen die de basis behandeld, waarna deelnemers als draagconsulent aan de slag kunnen. Na de eerste opleiding is het mogelijk om verdiepingsopleidingen te volgen die meer ingaan op het dragen in zijn algemeenheid, maar ook op dragen van kinderen in specifieke situaties. Zo gaat onze tweede opleiding onder andere in op het dragen van kinderen die een spreid- of gipsbroek dragen, ouders die in een rolstoel zitten en hun kinderen willen dragen en een aantal andere bijzondere situaties. Ook is het mogelijk om na de eerste opleiding modules en bijscholingen te volgen zodat je je als draagconsulent kan specialiseren, denk hierbij bijvoorbeeld aan onze module voorgevormde dragers. Draagconsulenten kunnen zich na het volgen van een geaccrediteerde eerste opleiding ook aansluiten bij een van de beroepsverenigingen.

Wat kan een draagconsulent voor je doen?

In het kort kunnen draagconsulent je helpen om te leren dragen of om te zorgen dat de manier waarop je draagt meer aangenamer wordt.

In Nederland en België is een heel spectrum aan verschillende draagconsulenten werkzaam. Sommige werken hobbymatig en sommige hebben er hun dagelijkse beroep van gemaakt. De persoonlijke hulpvraag bepaald welke consulent het beste is in een situatie. Heb je een algemene vraag, dan kun je bij alle consulenten terecht, kom je op een specialistischer vlak zoals dragen in een bijzondere situatie dan wil je een draagconsulent contacteren die de opleiding en/of ervaring heeft om je hierbij verder te helpen. Vraag ook hier gerust naar voordat je een consult boekt, zodat je zeker weet dat jij op de best mogelijke manier geholpen kan worden.

In de afgelopen jaren is het aanbod van draagzakken, draagdoeken en aanverwante producten enorm gestegen. Draagconsulenten hebben doorgaans een redelijk uitgebreide collectie, maar ook voor hen is het redelijk onmogelijk om alles in huis te hebben. Wil je een specifieke draagdoek of draagzak bekijken dan raad ik je aan om dat voorafgaand aan het consult kenbaar te maken. De consulent kan je dan vertellen of deze draagzak in het assortiment zit. En soms lenen collega consulenten elkaar ook dingen, maar ook dan is het noodzakelijk om van tevoren te weten welk specifiek product de klant wil zien.

Draagconsulenten kunnen anderen helpen in 1-op-1 consulten, in kleine groepsworkshops, op inloopmomenten, lezingen of informatiebijeenkomsten. Tegenwoordig kun je tevens online advies krijgen via Facebookpagina’s of groepen. De verschillende opties geven verschillende mogelijkheden tot het leren rondom dragen, waarbij een 1-op-1 consult uiteraard het meest uitgebreid ingaat op de persoonlijke hulpvraag. Kortom er zijn vele manieren om een goed advies rondom het dragen van je kind te krijgen, maar bekijk van tevoren goed wat aansluit bij je persoonlijke hulpvraag.

  

Wat kost een draagconsult?

Een precieze prijs kunnen we niet geven. Het is wettelijk niet toegestaan om onderling prijsafspraken te maken en dus bepaald iedere consulent zijn eigen tarief. Dat maakt dat er variaties ontstaan. Een consulent doet niet geringe investeringen in opleiding en materiaal voordat ze een eerste draagconsult hebben kunnen geven en dat maakt dat een consulent geld moet vragen voor consulten. Een draagconsulent baseert een tarief op zijn of haar gedane opleiding(en), bijscholingen, lidmaatschap van een beroepsvereniging en opgedane ervaring. Vraag en aanbod in de regio kan ook een rol spelen in het vaststellen van een prijs.

Hetzelfde proces dat verklaart waarom de pil het mogelijk maakt erectiestoornissen te behandelen door de bloeddruk te verlagen, is waarom artsen Cialis Origineel in Nederland van uitstekende kwaliteit en zonder recept ook voor erectiestoornissen voorschrijven, en waarom er zoveel achtige medicijnen op de markt zijn.


Het grootste gros van de draagconsulenten in Nederland en België kan absoluut niet leven van de inkomsten die een draagconsulentschap met zich meebrengt. Ze proberen vooral vanuit hun passie andere mensen te helpen eenzelfde plezier in het dragen te vinden als zij ondervonden toen ze hun kinderen droegen. Zij willen dit op een professionele manier doen en kiezen daarom voor het doen van opleidingen en bijscholingen. Meestal dekken de consulten die ze geven slechts de uitgaven die gedaan worden voor bijscholing en lidmaatschap van de beroepsvereniging.

Een draagconsulent die je kan voorzien van een goed passend advies is het geld voor een consult dubbel en dwars waard. Een goed advies en eventueel het uitproberen van doeken en dragers kan een miskoop voorkomen. Een draagconsulent zal het plezier wat jij en je kind in dragen hebben vergroten en langer laten duren.

Je kunt een draagconsulent in je buurt zoeken en vinden op onze website.